Tuesday, 8 November 2011

2 Sekolah Berhantu..??!!


Bismillah....
Pagi nie ana dapat tengok dua situasi yang nyata berbeza... Sebelum pergi hospital, ada seorang budak, nangis memang sekuat hati tak nak pergi sekolah, sampai mak dia terpaksa heret bawak masuk dalam kereta...

Bila kat hospital, ada budak menangis-nangis nak pergi sekolah, tak nak duduk dekat wad peads (kanak-kanak)...Tapi, tak tau la ikhlas ke tak budak nie, betul-betul ke nak pergi sekolah, maybe takut kene set branula jek kot...

Tapi hakikatnya, ni dua situasi yang memang nyatalah opposite to each other kan....

Sunday, 6 November 2011

0 Ibarat Gula naik Harga....


Bismillah....
Meriah betul hari nie... Tak sangka dapat juga ber-"open" house walaupun kat tempat orang... Walaupun tahun nie dah tak boleh nak melapah daging lembu macam dulu-dulu... Roh Aidiladha tu insyaAllah sampai...

Plannya, setiap rumah-rumah flat kenalan kat Sandakan ni memasak satu hidangan setiap rumah... Pastu kumpul di rumah ana untuk makan sama-sama... Tapi, entah tak tahu mana silapnya, pukul 2 lebih, petang waktu tempatan barula semua siap.... memang dah tahap hyperlapar.. Tapi terfikir pulak, kalau ana yang baru setengah hari tak makan laparnya dah tahap hyperlapar, bayangkan ummat-ummat kat Palestin sana.. di Somalia... Uganda.... Mesti tahap "mega"lapar diorang.....

Friday, 4 November 2011

0 Jom Puasa Sunnat 'Arafah...


Diantara puasa sunnah yang dianjurkan bagi muslim yang tidak menunaikan haji adalah puasa 'Arafah yang jatuh pada 9 Dzulhijjah yakni pada hari manusia berwuquf di 'Arafah....

Hadis Nabi...
"Puasa pada hari 'Arafah, aku berharap kepada Allah agar menghapuskan (dengannya) dosa-dosa pada tahun lalu dan yang akan datang" (HR Muslim)

DR NAZREENNAIN

Wednesday, 2 November 2011

2 Hudud Menakutkan...!!!??


Bismillah....
Lama pula rasanya tak meng"update" blog nie... baru-baru nie ujian demi ujian yang Allah bagi.... Alhamdulillah... walaupun payah.. tak semudah yang disangka, inilah hakikat kehidupan... ujian itu pasti...!!

Orang-orang yang beriman atau ingin ada iman...pasti bakal diuji oleh Allah...

Dalam daurah baru-baru nie, sempat juga menyentuh bab-bab akhlak... muhasafat yang patut ada pada setiap da'ie... Antaranya adalah sentiasa memastikan jasmani tubuh badan yang kuat... Mana nak dapat..?? pandai-pandaila usahakan...