Thursday, 6 September 2012

0 The bitterest truth....

Bismillahirahmanirrahim....


Long time yeah, I'm not around..... Already clock point out time passed 12 am.. Heard extraordinary snoring sound though right now ..Lately, I've gotten into this 'sleep deprivation' thing, but nothing much to do about it.... A lot of things keep spinning in my head...my thought......

I would like to share a story.... a true story... about...

A friend of mine, one of a character in my childhood history...

I met her coincidentally at one store during my last day at kampung before I'm back for 'business' , just recently....  Haish... my mom though asked me to get her 'bawang besar' and 'tomato'.... It just like my first time buying that kind of kitchen things.... Planned to excuse myself, but get caught...leave me with no option other than get her what she wanted....

When I was staring at vege section..... quiet a long time... to find the tomato eventhough it just right in front of me... I saw her...

Then, we had the kind 'selamat hari raya' type conversation.... She asked me to stop by her house sometimes, celebrate raya....

I said,

I can't... My flight tonight... Maybe next year.... I have only a short break.... Life is also short....

The day after ... I got a call.... She was died...... Hit by a car when she was on her way to school for teaching.....

I felt sudden adrenaline rush.... running whole over my body..... I just met her yesterday....

As for her.... I only can pray...

As for me....

I think....the God is sending me an 'email' about life.....life is too short.... why don't I live my life full max up to the fullest..... Press the throttle hard and never look back.... Pursue the better future..... Not only for this short period of life but for my afterlife... It is also a future.... always waiting upfront....be prepared...!!

Friday, 10 August 2012

0 Husnul Khatimah


Bismillah....

Duhai Allah... kepadamu ku panjatkan persoalan buat diriku.... Soalan buat sang hati ini dan para sang empunya hati....

Leka...lalai... punah....

Pacukanlah roda hatiku duhai Allah... kembali...

Bimbinglah daku untuk menjadi nakhoda memacu bahtera jasad.....

Agar laluanku... sehaluan dengan harapanku.....

Selamatkanlahku agar tak tenggelam di lautan karam....

Agar masinnya lautan... tak menimpa luka.... 

Semoga sempat balutan iman, menyembuhkan hati

Pertemukanla aku dengan malam dambaan setiap para mukmin....

Ameen Ya Rabb....

 

Monday, 2 July 2012

0 My Rights As A Child.....


Bismillahirahmanirrahim....

Today, at Hospital Likas Paediatrician Specialist clinic...... I saw this.....

My Rights as a Child are.......??
To have someone I love with me whenever possible...
To be told what is happening to me....
To ask questions and be given answer I understand....
To be not alone if I am sad...
To be able to play, even if I have to stay in bed.....

and;

That  people are honest with me....
That the people who care for me understand children's needs....
That I am safe......
That my body is my body....
That I am respected as a real person with feelings and rights of my own....
That my well-being is the most important thing....

"And I am a Part of Whanau/Family"

Sunday, 1 July 2012

0 15 minutes before past 8am...

Bismillahirahmanirrahim.....

Semalam.... ana berjalan Pasar Filipine.... I saw a woman with her daughter.... sitting & resting under a piece of paper box...

Alhamdulillah.... i'm fortunate...but them....???

Please help them....


A bunch of kiddos... happilly playing a plastic bag without even having a footwear.... not a single "selipar jepun".... at a street near the Pasar Filipine......

Alhamdulillah.... i'm fortunate....

Do help them please.....


?????


15 minutes before past 8a.m.... I must prepare for hospital.... =)

" Salam Ukhwah.... Semoga Hari Ini Kita Tak Kufur Nikmat..."

Monday, 7 May 2012

1 I Hate U..!!! (Tutorial Ini Tang CaraNya MEMbenCi)!!


Bismillahirahmanirahim....

I hate die....!!! Seriusli dan sesumpah ana memang benci... meluat... menyampah... geram dan macam-macam perkataan sinonim dengan "hate" yang tak dapat untuk difikirkan lagi...... Bluerk!!


Saturday, 28 April 2012

1 Kiamat Sudah Dekat...


Bismillahirahmanirrahim....

Kerja gila!! hihi
Kalau dah berkawan, inilah ragamnya.... Malam tadi ana terperah keringat, bermain futsal selama tiga jam berterusan bersama kawan-kawan sekampung... Sudah la tak ada simpanan.... memang cukup letih dan memang kerja gila... hihi

Tapi sesekali, cuma sedikit kecewa.. Sebab bila dah sampai rumah pukul 3 lebih, dah tak boleh tahajud... Sebabnya, ana takut terlelap... kalau dah terlelap, solat subuh berjemaah entah ke mana... Masjid pun entahla ke mana.... Jadi kesimpulannya solat sunnat lain jer la malam ni... hurm..Sangat mengecewakan....

Sedang menunggu masuk pulak waktu subuh.... ana terbukak siaran Pelangi di astro... Ada satu drama, yang bertajuk "Kiamat Sudah Dekat"..Tajuk post ni pun kliselah sangat... Ye la, jangan risau ana tak percaya ramalan hari kiamat besar ini tahun 2012.. Rahsia itu hanya milik Allah. kalau petanda-petanda kiamat tu... carila yek sendiri..wallhualam..

Malangnya, tak dapat la habis tengok sebab cerita mula pukul 4.30 am sampai pukul 6.00am... So, ana stop la penonontonan pukul 5.am lebih-lebih sikit sebab nak kena mandi untuk ke masjid.... huhu.. Teori kehidupan ni simple je, yakni utamakan apa yang utama.... Movie ni, tengahari karang boleh download kan....

Friday, 20 April 2012

0 CheF is Tukang Masak...


Bismillahirrahmanirrahim...

Pagi nie.... ana baru lepas menggoreng keropok lekor yang tersangatla sedapnya..tiba-tiba je sedap... Alhamdulillah.. Syukur dengan setiap rezeki yang Allah limpahkan... Title chef untuk tajuk post ni klise la sangat kan, tak apa ler perasan chef sekali-sekala.....hihi

So... ana nak share macam mana nak goreng keropok the way CheF Nazreen yang bujang ni buat.. Simple dan senang.... Cepat dan segera... Lagi cepat dari masak mee segera atau bahasa praktikalnya meggi..

Step 1 : Kenalah menghiris keropok yang lebih kurang macam kat atas tu kecik-kecik... Tak boleh nak goreng besar-besar terus, tak muat... Orang biasa guna pisau... Tapi tips yang pertama ni, nak cepat.... cari gunting kat mana-mana ataupun gunting dapur ke... Gunting jer keropok lekor ni kecik-kecik.... Lagi cepat dan senang kira...  Boleh buat macam-macam bentuk lagi... macam origami

Tuesday, 17 April 2012

0 Pungguk..o0h..Pungguk...


Bismillahirahmanirrahim...

Ana bangga ana melayu..!! Sebab..?? Sebabnya, melayu adalah diantara bangsa yang menterjemahkan teori penglihatan ke dalam bahasa yang memberi erti tersirat.... Bahasa yang disisir rapi.. diuli cantik.. dipukul rata yang bersifat pembandingan retorik kritis... Dalam kata lainnya, kita kenal ia sebagai peribahasa... "peri" kan maknanya sebelum.... bahasa tu bahasalah... So... sebelum bahasa.... hihi

"Haish... cuti lamer ni buat anta jadi gila ker..??"... Kata seorang sahabat karib ana...

Sunday, 15 April 2012

0 kerana mangga itu masam....

Bismillahirahmanirrahim.....

Salam ukhwah fillah.... dah lama betul ana tak mengupdate blog ni, bersawang dah gamaknya... Macam ni la, kehidupan penulis blog amatur yang menulis waktu-waktu senang... Waktu otak dah ligat bersarat cerita yang khususnya bukan untuk sesiapa, hanya buat tatapan sendiri... Sekadar luahan isi hati persis manusia berotak pen, yang dakwatnya perlu diguna supaya dakwat tak beku, pen tahan lama...hihi

Alhamdulillah, dapat cuti yang agak panjang... kiranya mengisi masa lapang, boleh juga mengarut-marut dalam blog sendiri... Tahniah pada sahabat-sahabat yang dah mengakhiri zaman bujang, semoga bercinta sampai syurga hendaknya..... ana?? lambat lagi... hihi

Cuti ni, tak la buat apa sangat, ade tengok kitab-kitab sikit... Sempatla juga habis baca kompilasi buku ustaz hasrizal, 3-1... brilliant books for all genre peoples...

Hidup macam ni la, macam makan mangga... ada masamnya, tapi kalau dicicah dengan gula lada kicap sambal belacan... banyakla rencahnya... tak kosong... warna- warni jer... cukup perencahnya...adalah manisnya, pedasnya, masinnya, masamnya dan bau sambal belacannya.. insyaAllah bak kata P.Ramlee " Buang yang keruh, ambil yang jernih.. Baru teguh peribadi..."... Namun, setiap satunya warna-warni dalam kehidupan menuntun kepada usaha manusia.... Jelasnya Allah sebut, bahawasanya sang pencipta tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum itu melainkan kaum itu berusaha mengubahnya.... 

Cuti ni pun, ada la juga buat trip... cuti-cuti satu malaysia ke sebelah utara... macam merentas benualah kiranya dari sebelah pantai timur ke sebelah utara... Jauh perjalanan, luas pemandangan.... Al-kisah, semangatnya nak berjalan ni... pukul 5 pagi, lepas game arsenal tu.. dah start drive.... 

Tapi itulah, langit tak sentiasa cerah... tup tup... jatuh taik burung yang bergegas nak balik sarang.. ye la kan, ribut... hari mendung nak hujan... 

Tengah berbunga-bunga nak menyampainya ke bandar ipoh, 100 km to go... sewaktu di tanjung malim... kereta buat hal, demam panas.... overheat sebab homeostasis tak balance.... Host kereta pecah.... Jadi, enjin panas... terpaksalah berhenti bawah satu jejantas ni.... 

Monday, 23 January 2012

0 Jom jadi anak Soleh & Solehah....

Bismillah.....

Alhamdulillahirabbila'alamin.... hari ni ana nak share satu video... Sesuailah untuk setiap ibu-ibu & bapa-bapa.. cubalah lapangkan masa sekejap... buka hati & dengar video yang tak sampai pun 10 minit... Mudah-mudahan bermanfaat & membuat kita berfikir.... Soleh atau solehahkah anak kita? 


Hari ni... dunia dah berubah...

Ana, masih ingat waktu ana masih di zaman persekolahan.... Umi seorang yang sangat tegas & mementingkan agama & pelajaran anak-anak....

Tuesday, 10 January 2012

2 Laki-laki yang baik untuk siapa..??

Lame rasanya ana tak mengupdate blog nie... Sebabnya bila terkadang ana rasa iman ana jatuh dibawah par... ana takut, ana share something yang merosakkan... jauh lagi dari membina.....

So... sebelum ana terus menelaah bab-bab gastrointestinal nie, ada baiknya ana take five jap.... Ana terbaca something nice yang kita boleh buat topik cerita kat kedai kopi waktu bosan-bosan....

" Yang penting bukan siapa isterimu semasa kau nikahi, tetapi siapa dia selepas menikah denganmu. Jadi, janji Allah tentang lelaki yang baik untuk wanita yang baik bukan hanya berlaku pada awal pernikahan, tetapi di pertengahannya, penghujungnya malah sepanjang jalan menuju syurga "

Seseorang pernah berkata pada ana.....

" Saya nak yang solehah....!! " ....( Tanda seru tu sebab nak tunjuk betapa serius & bersungguh-sungguhnya dia....)

Ana terdiam sekejap.... berfikir... then, ana pergi tempat lain dan terus terlupa..... Emangnya, statement kawan ana bukan soalan.... Tapi, bagi ana dia dah jadi soalan.....