Saturday, 28 April 2012

1 Kiamat Sudah Dekat...


Bismillahirahmanirrahim....

Kerja gila!! hihi
Kalau dah berkawan, inilah ragamnya.... Malam tadi ana terperah keringat, bermain futsal selama tiga jam berterusan bersama kawan-kawan sekampung... Sudah la tak ada simpanan.... memang cukup letih dan memang kerja gila... hihi

Tapi sesekali, cuma sedikit kecewa.. Sebab bila dah sampai rumah pukul 3 lebih, dah tak boleh tahajud... Sebabnya, ana takut terlelap... kalau dah terlelap, solat subuh berjemaah entah ke mana... Masjid pun entahla ke mana.... Jadi kesimpulannya solat sunnat lain jer la malam ni... hurm..Sangat mengecewakan....

Sedang menunggu masuk pulak waktu subuh.... ana terbukak siaran Pelangi di astro... Ada satu drama, yang bertajuk "Kiamat Sudah Dekat"..Tajuk post ni pun kliselah sangat... Ye la, jangan risau ana tak percaya ramalan hari kiamat besar ini tahun 2012.. Rahsia itu hanya milik Allah. kalau petanda-petanda kiamat tu... carila yek sendiri..wallhualam..

Malangnya, tak dapat la habis tengok sebab cerita mula pukul 4.30 am sampai pukul 6.00am... So, ana stop la penonontonan pukul 5.am lebih-lebih sikit sebab nak kena mandi untuk ke masjid.... huhu.. Teori kehidupan ni simple je, yakni utamakan apa yang utama.... Movie ni, tengahari karang boleh download kan....

Friday, 20 April 2012

0 CheF is Tukang Masak...


Bismillahirrahmanirrahim...

Pagi nie.... ana baru lepas menggoreng keropok lekor yang tersangatla sedapnya..tiba-tiba je sedap... Alhamdulillah.. Syukur dengan setiap rezeki yang Allah limpahkan... Title chef untuk tajuk post ni klise la sangat kan, tak apa ler perasan chef sekali-sekala.....hihi

So... ana nak share macam mana nak goreng keropok the way CheF Nazreen yang bujang ni buat.. Simple dan senang.... Cepat dan segera... Lagi cepat dari masak mee segera atau bahasa praktikalnya meggi..

Step 1 : Kenalah menghiris keropok yang lebih kurang macam kat atas tu kecik-kecik... Tak boleh nak goreng besar-besar terus, tak muat... Orang biasa guna pisau... Tapi tips yang pertama ni, nak cepat.... cari gunting kat mana-mana ataupun gunting dapur ke... Gunting jer keropok lekor ni kecik-kecik.... Lagi cepat dan senang kira...  Boleh buat macam-macam bentuk lagi... macam origami

Tuesday, 17 April 2012

0 Pungguk..o0h..Pungguk...


Bismillahirahmanirrahim...

Ana bangga ana melayu..!! Sebab..?? Sebabnya, melayu adalah diantara bangsa yang menterjemahkan teori penglihatan ke dalam bahasa yang memberi erti tersirat.... Bahasa yang disisir rapi.. diuli cantik.. dipukul rata yang bersifat pembandingan retorik kritis... Dalam kata lainnya, kita kenal ia sebagai peribahasa... "peri" kan maknanya sebelum.... bahasa tu bahasalah... So... sebelum bahasa.... hihi

"Haish... cuti lamer ni buat anta jadi gila ker..??"... Kata seorang sahabat karib ana...

Sunday, 15 April 2012

0 kerana mangga itu masam....

Bismillahirahmanirrahim.....

Salam ukhwah fillah.... dah lama betul ana tak mengupdate blog ni, bersawang dah gamaknya... Macam ni la, kehidupan penulis blog amatur yang menulis waktu-waktu senang... Waktu otak dah ligat bersarat cerita yang khususnya bukan untuk sesiapa, hanya buat tatapan sendiri... Sekadar luahan isi hati persis manusia berotak pen, yang dakwatnya perlu diguna supaya dakwat tak beku, pen tahan lama...hihi

Alhamdulillah, dapat cuti yang agak panjang... kiranya mengisi masa lapang, boleh juga mengarut-marut dalam blog sendiri... Tahniah pada sahabat-sahabat yang dah mengakhiri zaman bujang, semoga bercinta sampai syurga hendaknya..... ana?? lambat lagi... hihi

Cuti ni, tak la buat apa sangat, ade tengok kitab-kitab sikit... Sempatla juga habis baca kompilasi buku ustaz hasrizal, 3-1... brilliant books for all genre peoples...

Hidup macam ni la, macam makan mangga... ada masamnya, tapi kalau dicicah dengan gula lada kicap sambal belacan... banyakla rencahnya... tak kosong... warna- warni jer... cukup perencahnya...adalah manisnya, pedasnya, masinnya, masamnya dan bau sambal belacannya.. insyaAllah bak kata P.Ramlee " Buang yang keruh, ambil yang jernih.. Baru teguh peribadi..."... Namun, setiap satunya warna-warni dalam kehidupan menuntun kepada usaha manusia.... Jelasnya Allah sebut, bahawasanya sang pencipta tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum itu melainkan kaum itu berusaha mengubahnya.... 

Cuti ni pun, ada la juga buat trip... cuti-cuti satu malaysia ke sebelah utara... macam merentas benualah kiranya dari sebelah pantai timur ke sebelah utara... Jauh perjalanan, luas pemandangan.... Al-kisah, semangatnya nak berjalan ni... pukul 5 pagi, lepas game arsenal tu.. dah start drive.... 

Tapi itulah, langit tak sentiasa cerah... tup tup... jatuh taik burung yang bergegas nak balik sarang.. ye la kan, ribut... hari mendung nak hujan... 

Tengah berbunga-bunga nak menyampainya ke bandar ipoh, 100 km to go... sewaktu di tanjung malim... kereta buat hal, demam panas.... overheat sebab homeostasis tak balance.... Host kereta pecah.... Jadi, enjin panas... terpaksalah berhenti bawah satu jejantas ni....