Tuesday, 24 February 2015

0 Loya dan Muntah Berterusan Semasa Mengandung/Hyperemesis Gravidarum


Loya dan muntah berterusan semasa mengandung lebih dikenali sebagai hyperemesis gravidarum dalam dunia perubatan.

Loya dan muntah adalah perkara yang biasa dialami oleh wanita mengandung.

Bilakah loya dan muntah ini digelar hyperemesis gravidarum dan memerlukan rawatan?

Monday, 23 February 2015

0 Kencing Manis Semasa Mengandung



Hari ini topik kita berkaitan kencing manis semasa mengandung. Ianya antara penyakit yang agak kerap berlaku dalam wanita mengandung.

Apakah risiko untuk mendapat kencing manis semasa mengandung?

Sunday, 22 February 2015

0 Darah Tinggi Semasa Mengandung/ Hypertensive Disease In Pregnancy


Darah tinggi adalah antara masalah yang selalu di alami oleh wanita mengandung.

Darah tinggi sewaktu mengandung?

0 Tumpah Darah Sebelum Bersalin

Tumpah darah sebelum bersalin/antepartum hemorrhage bermaksud pendarahan daripada bahagian kemaluan wanita selepas 24 minggu usia kandungan (7 bulan) tetapi sebelum bermulanya tanda bersalin (onset of labour)


Kenapa selepas usia kandungan 24 minggu?

Friday, 20 February 2015

0 Uri Terpisah/Abruptio Placenta

Uri terpisah adalah salah satu kes kecemasan yang berlaku 1 dalam 100 wanita yang mengandung.
Kebiasaanya, uri hanya terpisah dalam masa lebih kurang 30 minit selepas bayi dilahirkan.


Apa yang dimaksudkan oleh uri terpisah/placenta abruptio ini adalah pemisahan uri pra-matang dari dinding rahim, dan dalam bahasa yang mudah difahami, pemisahan uri berlaku sebelum bayi dilahirkan/ semasa masih dalam kandungan.

Apa punca ianya boleh berlaku? I bahagikan dalam dua faktor utama

Wednesday, 18 February 2015

1 Uri di Bawah/Placenta Praevia

Placenta praevia atau lebih dikenali sebagai uri di bawah merupakan antara punca utama pendarahan sewaktu mengandung.

Sunday, 15 February 2015

0 Jualan lelong pasca-banjir di temerloh

Salam

Hari off day ni, dimanfaatkan dengan bersiar-siar sebelum menunggu fa cup Arsenal vs Middlesborough malam ni pukul 12 am.


Jadi dah jalan-jalan, on the way ke mentakab tu. Ade satu jualan pasca-banjir di Pasaraya Cowboy yang hari tu teruk terjejas banjir.

Saturday, 14 February 2015

0 Dapatkan A dalam matematik tambahan

Bersawang adalah lumrah alam bagi blogger suam-suam kuku. Tapi, biar kotak blog bersawang, jangan kotak pemikiran.

Nah, belanja gambar sawang satu.


Berbalik kepada tajuk yang nak diceritakan hari ini adalah based on true story (berdasarkan kisah hidup sebenar) yang berlaku kepada diri I sendiri.

Alkisahnya, sejak mula diperkenalkan dengan subjek matematik tambahan ni. Memang otak ini, merasakan aura lembap abadi dan otak bengkak berganda-ganda petala cinta mula-mula belajar subjek ini.

Kemudian, dibuktikan dengan kejayaan hatrik gagal berturut-turut 3 exam yang pertama bagi subjek yang paling hensem dalam sejarah manusia. "Ultimet" prize dicampak ke set bagi subjek matematik tambahan untuk pelajar lemah matematik tambahan. Voila, bravo!

Kalau tak "caya", tanya cikgu sekolah lama I

Tapi, syukur alhamdulillah.. secara tiba-tiba,  keputusan spm untuk subjek ini bertukar wajah dari E7 (macam chord gitar pulak) kepada A1. Mungkin, zaman sekarang sistem grading dah but I think there is something yang still applicable

Thursday, 12 February 2015

0 im a doctor, definitely im a human being

Salam..

Da lama tak bergosip dalam dunia blogger..

But tonight, is a special night.. Since i just found out.. I dah ada blogsite yang dah bersawang..

A lot of issues recently, incuding this yang dikhabarkan tersangat dashatla viralnya...


ini linknya
Pertikai SOP jururawat (silakan klik) dan banyak lagi..